Top-10 Masters trouwfotograaf van Nederland 2015

 
 

Net als liefde, geluk (en goede rode wijn) is blijdschap wat mij betreft alleen maar mooi als je het met iemand kunt delen. Als je niet alleen zelf een gat in de lucht kunt springen, maar dat ook kan voor een ander. Woensdag 9 maart 2015 gaat voor altijd de boeken in als de dag waarin dat allemaal samenkwam, ik als top-10 trouwfotograaf van Nederland werd uitgeroepen en het podium mocht delen met collega’s die al lang geen collega’s meer zijn, maar vrienden. 

In Amsterdam werd woensdag het tweede Masters of Dutch Wedding Photography event georganiseerd. De finale van een wedstrijd over vier ronden en, belangrijker nog, het sluitstuk van een beweging die de trouwfotografie in Nederland binnen twee jaar als een drietrapsraket naar grote hoogten heeft geschoten. Het landschap heeft veranderd en gezorgd voor een veld vol uitstekende fotografen die elk op hun eigen manier keihard werken om bruidsparen niet zomaar een trouwreportage te bezorgen, maar tijdloze foto’s met emotie, impact en creativiteit.

 
 

(De foto hierboven is overigens mijn allereerste award. En daarom voor altijd in mijn hart)

Vorig jaar was ik er ook bij, ook toen met mijn vriend en collega Leonard Walpot. Even ambitieus als groen achter de oren en ogen als schoteltjes, zeker bij de prijsuitreiking. Glurend naar al die kopstukken. Gezond jaloers. Gisteren, een jaar later, had ik weer klamme handjes en een kritieke hartslag. Nu omdat we samen kans maakten om op het podium te belanden. En die kans verzilverden. En als enige fotografenduo allebei in de top-10 staan.

De enorme puinhoop op mijn werktafel, met oorkonde, prijzenpakket en ietwat schunnige photoboothafdrukken bewijst dat het geen droom meer is. En ergens voelt het nog zo onwerkelijk en absurd. Wrijf ik me nog steeds in de ogen bij het lezen van ‘Master of Dutch Wedding Photography’.

In mijn verhaal over het Masters event van 2015 was mijn slotakkoord het volgende:
“Ik stel voor dat je er volgend jaar ook bij bent. Of weer bij bent. Niet alleen vanwege de gezelligheid, het netwerken en de grootheden die er spreken. Misschien klappen we volgend jaar wel voor jou.”

Gisteren werd er weer geklapt. Voor mijn collega’s, voor mijn vrienden en ook voor mij. Als top-10 trouwfotograaf van Nederland. Ik had niet trotser kunnen zijn.

 
 

 

Tweemaal winnaar vakprijs BFFA

 
 

Ik was verrast (en blij!) toen ik in mei 2016 bij de uitreiking van de Bruidsfoto & Film Award 2016 twee vakprijzen in de wacht sleepte. En eigenlijk vooral ook met de vraag die me werd gesteld nadat ik mijn ingelijste oorkondes in ontvangst had genomen.

De interviewer wilde weten waarom ik dacht dat de foto met de traan van Eliza uit de 10 genomineerden in de categorie Ceremonie de Vakprijs won. En hij had me tuk, want hoe geef je daarop stante pede een doordacht antwoord met een verhoogde hartslag, 150 paar ogen op je gericht en negen andere schitterende foto’s en collega’s als concurrentie.

 
 

De mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik een gevoelsmens ben. Dat ik denk (en fotografeer) vanuit mijn hart en later pas vanuit mijn hoofd. Ik stamelde dat, voor mij persoonlijk, ‘alles’ in de foto zit. En hoewel allesbehalve breedsprakig, was ik na wat zelfreflectie voor de verandering eens blij met dat minuscule stukje flapuit.

Want meer nog dan prachtige mensen, mimiek en een nog mooiere traan betekent ‘alles’ voor mij het gevoel dat de foto oproept. En dat geldt net zo voor de massale proost op de winnende foto bij Styling & Sfeer. Bij beide foto’s word ik, zoals ‘traanbruid’ Eliza het zo treffend verwoordde, ‘terug-geharrypotterd naar dat mooie moment’. Dan zie ik weer hoe het vóélde. Kaye, het stralende middelpunt in de foto met de klinkende glazen, stuurde me iets soortgelijks. “Ik kan niet naar deze foto kijken zonder een heeeeele grote glimlach – takes me straight back!”

Het zijn zulke complimenten die, althans voor mij, harder binnenkomen dan het winnen van een prijs. Ook al kreeg ik deze van mijn collega’s en niet van een snelle marketeer of een iemand die via social media de grootste groep stemmers mobiliseert. Om die twee redenen doe ik sindsdien ook bewust niet meer mee aan deze wedstrijd. 

Want hoe geweldig en eervol het ook is gelauwerd te worden, herinnert het me aan die waaromvraag. Omdat het pure, tijdloze herinneringen zíjn. Dat het altijd om mijn bruidsparen gaat, en niet om mij, laat staan om de club die de wedstrijd organiseert en daar dik geld uit slaat. En hoe fantastisch en dankbaar het is om dit werk te mogen doen, op mijn manier.

Grappig, eigenlijk. Dit bericht is al ruim twee jaar oud. En wat mij betreft staat die boodschap nog steeds als een huis overeind.

 
 

 

Een van de 150 beste trouwfotografen ter wereld

 
 

Fotografiewedstrijden en ranglijsten, daar wil ik het over hebben. Over hoe fantastisch het is om een internationale award te winnen en tussen de grote meneren en mevrouwen te staan, maar ook over de verbazing die daarbij hoort.

Dinsdagavond ontving ik een mail van de Amerikaanse fotografiegigant SLR Lounge. Out of the blue. Met daarin de mededeling dat ze bij hebben uitgeroepen tot één van de 150 beste trouwfotografen ter wereld. What the f., inderdaad. Ik zat nog in de auto toen de eerste appjes binnenrolden en geef toe dat ik de eerste kilometers alleen maar schaapachtig kon grijnzen.

Eenmaal thuis had ik pas de tijd om alle namen te bekijken. Ja hoor. Sta ik dan. Nummer 67 van de alfabetische lijst. Eén plekje onder het Australische icoon Jerry Ghionis. Comfortabel ingenesteld tussen de Andrea Corsi’s, Christiano Ostinelli’s, Citlalli Rico’s, Fer Juaristi’s en Frank Boutonnet’s. Onbekend, waarschijnlijk, voor veel Nederlandse bruidsparen, maar wel fotografen met een enórme staat van dienst. Fotografen die ik tijdens workshops en conferenties heb aangehoord of domweg aanbid vanwege hun werk. Het maakt me on-ge-loof-lijk trots en, heel eerlijk, ook wel een beetje ongemakkelijk.

Want laten we wel zijn: dergelijke ranglijsten – hoe fantastisch ook – zijn natuurlijk ook een smaakkwestie. Voor elke naam op de lijst waar ik ‘JA!’ bij denk, mis ik weer een andere collega die er wat mij betreft evenmin had misstaan en ook keihard werkt om zijn of haar bruidsparen blij te maken met prachtige trouwfoto’s.

Naast smaak is zo’n ‘best of’ natuurlijk ook een momentopname. Maar wel een die me zegt dat ik op het goede pad zit en tegelijk nooit uitgeleerd zal zijn. En dat ik vooral ook moet genieten van de reis en niet de bestemming. 

 
 

 

IN DE MEDIA

 
 

Op deze pagina vind je een overzicht van alle berichten over Jesse van Kalmthout in de media. Een kijkje in mijn keuken door onder meer NRC Next, Radio 1, Omroep Brabant en BN De Stem.

 
 

Omroep Brabant TV

 
 

 
 

De Nieuws BV op Radio 1

 
 

“Jan van de Straat is bij fotograaf Jesse van Kalmthout uit Roosendaal. Jesse won vorige week een belangrijke internationale trouwfoto-prijs. Van de fotograaf leert Jan wat het perfecte moment is voor een prijswinnende foto…”

Het audiofragment hier te beluisteren. 

 
 

NRC Next

 
 
 
 

Zankyou

 
 
 
 

IN DE MEDIA

 
 

Top 100 wedding photographers in the world 2016 (International Society of Professional Wedding Photographers)

Van Kalmthout: ‘Ik zoek naar momenten’ (Pf)

Trouwfotograaf Jesse van Kalmthout uit Roosendaal wint internationale topaward: ‘Waanzinnig!’ (Omroep Brabant)

20 of the Top Wedding Photographs of 2015 (Petapixel)

These Powerful Wedding Photos Will Leave You Absolutely Breathless (Buzzfeed)

Een elegante, stijlvolle Caribbean Wedding op Sint Eustatius (The Perfect Wedding)

 
 

 

Erik-Jan, Trudy en een hoop oude liefde

 
 

We schrijven de nazomer van 1992, het Gertrudiscollege in Roosendaal. Een middelbare school waar een blond meisje zich meldde voor de eerste dag brugklas en meteen een heel contingent West-Brabantse jongens het hoofd op hol bracht. Ik geloof niet dat ze zich anno 2015 veel zorgen hoeft te maken, maar geloof me, in die tijd stonden de gegadigden voor Trudy in de rij. Aan elke vinger drie rijen breed, tien man diep. Minstens. En ik stond er ook tussen, beken ik ruiterlijk.

Erik-Jan, toffe gast die hij is, maakte zich destijds bij mijn leeftijdgenoten dan ook allesbehalve populair toen hij er met de hoofdprijs vandoor ging. Misschien dat een enkeling nog enige (stille) hoop koesterde, maar de billen van de beste man (haar woorden, trouwens) bleken over een dermate houdbaarheidsdatum te beschikken dat de kapers op de kust lijdzaam moesten toezien hoe ze definitief voor elkaar kozen. En na twee prachtige kinderen werd de liefde voor elkaar eind augustus 2014 ook officieel beklonken.

Ik zag in de tranen in haar ogen dat het haar ernst was. Oordeel zelf.

 

“Flabbergasted! Dat waren we bij het zien van het eerste tipje van de sluier van de foto’s van onze dag! En nog ‘flabbergasterder’ bij het zien van de totale reportage! Tranen met tuiten…nog maar eens! Wat een vakman!” – Erik-Jan & Trudy.

 

Loveletter

 
 

Wat ze er zelf van vonden?

“Flabbergasted! Dat waren we bij het zien van het eerste tipje van de sluier van de foto’s van onze dag! En nog ‘flabbergasterder’ bij het zien van de totale reportage! Tranen met tuiten…nog maar eens! Wat een vakman is Jesse! Meteen in het eerste gesprek klikte het (nou ja, eerste…. ; ))) . We hadden een ontzettend goed gevoel bij Jesse als persoon en over zijn kwaliteiten. En dat fijne gevoel is een must bij zo’n belangrijk onderdeel van je trouwdag. We hoefden niet verder te zoeken!! Het was heerlijk relaxt en de sfeer was TOP!

Nogmaals veel dank voor het waanzinnig mooi vastleggen van deze prachtdag! En laten we vooral de afsluiting met het overheerlijk toetje niet vergeten: het winnen van een Award bij De Masters of Dutch Wedding Photography met een foto van ons, genomen na het voorlezen van onze geloften. TROTS!”

 
 

TROUWFOTOGRAAF ROOSENDAAL

 
 

TrouwlocatieAnno 1810
FotolocatieRozenven, Visdonk
DinerlocatieLe Jardin

 
 
 
 

Jasper, Julia en de Eend

 
 

Als je op een bruiloft prijzen kunt winnen met mooie mensen in stijlvolle kleding, dan zou de prijzenkast van Jasper en Julia inmiddels het formaat hebben van een woonkamer. Niet dat Jasper überhaupt wat te klagen heeft. Met zo’n bruid aan je zijde heb je sowieso olympisch goud.

p.s. met de Eend en de dag zelf kwam het helemaal goed. En voor mij ook, want het werd een felbegeerde Fearless award ;-).

 

“We vinden de foto’s zo ongelooflijk mooi. Zo’n prachtig aandenken aan onze geweldige dag. Heel erg bedankt voor jouw werk!” – Jasper & Julia.

 

INFORMATIE TROUWFOTOGRAAF ARNHEM

 
 

Jurk: Pronovias
Pak: Rietbergh
Trouwlocatiekerk van Persingen
FeestlocatieLandgoed Brakkesteyn Nijmegen

 
 

VEELGESTELDE VRAGEN

 

Werk jij alleen?
Meestal wel, niet altijd. Als jullie mij boeken, ben ik er sowieso. Het boeken van een tweede fotograaf is ook mogelijk en een absolute aanrader. Dubbel paar ogen, dubbele momenten en dubbele emoties. Als het even kan, fotografeer ik samen met mijn vriend en topcollega Leonard Walpot, met wie ik Best Men Weddings heb opgericht.

Hoeveel tijd moeten we reserveren voor de fotosessie?
Dat hangt er vanaf hoeveel waarde jullie hechten aan ‘echte’ trouwportretten, maar mijn fotoshoots duren zelden langer dan een halfuur. Kunnen jullie daarna weer door met het genieten van de echte momenten.

Nog iets om rekening mee te houden: de mooiste foto’s maak je meestal niet om 13.00 uur ’s middags, maar aan het begin van de ochtend of aan het eind van de middag. Of, nog beter, tijdens golden hour. Zoals deze van Maikel en Marsha.

 
 

Bewerk jij de foto’s?
Maar natuurlijk. Uit alle foto’s die ik op jullie trouwdag maak, zoek ik de mooiste en die worden allemaal bewerkt. Ik fotografeer in kleur en zet ze handmatig om naar zwart/wit als de foto daarom vraagt.

Hoe krijgen wij de foto’s aangeleverd?
Hoge resolutie JPEGs via WeTransfer. De RAW-bestanden (het digitale negatief) worden niet geleverd.

Hoe lang moeten we eigenlijk op de uiteindelijke foto’s wachten?
Het bewerken van de foto’s kost veel meer tijd dan mijn aanwezigheid op jullie trouwdag zelf. Ik hanteer een periode van tien tot twaalf weken, maar in het hoogseizoen (mei, juni, september) kan dit langer duren.

Moeten we een voorschot betalen?
Ja. De boeking is definitief na het overmaken van de reserveringsfactuur.

Worden onze trouwfoto’s geplaatst op jouw website?
Grote kans als ik er heel blij mee ben, maar dat staat niet vast. Die beslissing ligt bij mijzelf, maar gaat natuurlijk wel in overleg.

Verwacht jij een lunch of diner?
Ik verwacht zeker niet dat ik tussen de bruid en bruidegom mag aanvallen op een vijfgangendiner, maar ik stel het wel enorm op prijs als ik een klein hapje mee mag eten. Een stuk bruidstaart gaat er meestal ook wel in 😉

Wat voor apparatuur gebruik je?
Professionele camera’s en lichtsterke objectieven van Canon en natuurlijk Apple.

 
 

 

MIJN VISIE

 
 

Liefde. Bruiloft. Trouwfotograaf. Als afzonderlijke woorden zo concreet en toch zo uniek qua betekenis. Onlosmakelijk met elkaar verbonden en tegelijkertijd ook zo divers. Eigenlijk weet je bij die drie woorden precies wat en wanneer iets gebeurt en eigenlijk weet je ook helemaal niets. Ze zijn nooit hetzelfde, maar altijd anders. Gelukkig maar.

Ik ben Jesse van Kalmthout en ik maak journalistieke trouwreportages. Bewust en met volle overgave. Als je net als ik gelooft in de kracht van liefde en fotografie, is er niets mooiers te bedenken.

Jullie bruiloft en jullie grote dag is mijn grote uitdaging. Ik ben altijd op zoek naar dat ene moment. Die blik, die lach, die traan. Het liefst vanuit de schaduw en de achtergrond om jullie bruiloft weer te kunnen geven zoals die is bedoeld, soms met m’n neus midden in de actie, maar altijd met passie. Precies zoals ik zelf ben: vurig, met een open blik, energiek en spontaan. Ik lach en ik maak vrienden en vier het feest net zo hard mee als jullie zelf.

 
 

HOE IK WERK ALS TROUWFOTOGRAAF

 
 

Ik houd jullie een spiegel voor. Met foto’s van jullie bruiloft zoals de dag écht was. Niet regisseren, maar registreren is mijn toverwoord.

Ik maak foto’s waarin ik mezelf herken en die ik belangrijk vind. Van biggelende tranen tot bulderende lachen, blikken en bruisende momenten.

Je krijgt dus nooit de vraag om de jurk nog een keer aan te trekken of je vader nogmaals te omhelzen. Ik wil ook geen bruidsshoot met geforceerde poses, maar me juist net als jullie laten overrompelen door de mooiste dag van jullie leven. Ongedwongen, puur en relaxed.

Op de pagina Trouwreportages vinden jullie een greep uit mijn werk. Als dat aanspreekt, nodig ik jullie van harte uit voor een gesprek. Dan kunnen we elkaar eens goed in de ogen kijken om te zien of er een klik is en al jullie wensen bespreken. Dat vind ik niet alleen gezellig, maar ook nuttig. Zo kunnen we even aan elkaar snuffelen en weten jullie meteen wat je in huis haalt.

 

“We vinden je zo’n briljante fotograaf, je voelt alsof we er een vriend bij hebben en we zijn je MEGA dankbaar.” Peter & Femke

“Hoe typische huwelijksfoto’s er uitzien, kon ons eigenlijk niets schelen :). We zochten een ‘kameleon-fotograaf’ die échte foto’s maakt, met échte emoties en expressies. We zijn ongelooflijk blij met het resultaat.” – Alexander & Tine.

 

WAAR IK WERK ALS TROUWFOTOGRAAF

 
 

Ik ben als trouwfotograaf gevestigd in Roosendaal. Voor wat het waar is: de tijden dat ik voornamelijk in Noord-Brabant fotografeerde, zijn echt voorbij.  Ik cross wekelijks heel Nederland door en maakte journalistieke trouwreportages van Maastricht tot Friesland.

Zoeken jullie een trouwfotograaf voor een bruiloft in het buitenland – een zogenoemde Destination Wedding – ? Ik reis heel graag met jullie mee. Zo mocht ik in 2015 een trouwreportage maken op Sint-Eustatius en in Italië. In januari 2016 was ik voor een bruiloft in Caïro en in augustus mocht ik opnieuw naar het schitterende Piëmonte. In 2017 volgde een prachtige trip naar het Engelse Ascot en in 2018 vloog ik naar Umbrië.

 
 

WAT MOGEN JULLIE VERWACHTEN?

 
 

Een toffe, verzorgde gast die zijn werk op jullie trouwdag heel erg serieus neemt (ja, dat zweethoofd hierboven ben ik…) en zichzelf gelukkig wat minder. Iemand die geniet van de liefde en contact met anderen.

Daarnaast mogen jullie rekenen op minstens 250 bewerkte foto’s waarmee ik jullie 250 keer wil laten stralen. Ook een met zorg samengesteld en handgemaakt trouwalbum hoort daarbij.

Ik ben Jesse. Ik ben trouwfotograaf, handel in liefde en geluk en vertel graag verhalen. Wanneer vertellen we jullie verhaal?

 
 
TARIEVEN

Nu je op dit punt bent gekomen ben je waarschijnlijk benieuwd naar wat ik jullie concreet aanbied. Op mijn Tarieven pagina vinden jullie meer praktische informatie.

 
TARIEVEN
 
 

 

TARIEVEN

 
 

Mijn trouwreportages beginnen bij 1795 euro voor zes uur fotografie.

Dit is inclusief:

  • een preview met highlights van jullie dag kort na de bruiloft
  • de mooiste en volledig nabewerkte foto’s digitaal aangeleverd op hoge resolutie (minimaal 250)
  • een online gallery
  • een prachtig mini-album
  • reiskosten tot 50 kilometer van Roosendaal, Zuid-West Brabant
  • btw

Een reportage is met extra uren uit te breiden tot een compleet verslag van de hele dag (€150/uur). Zo ben ik gemiddeld tussen de 10 en 14 uur aanwezig bij een huwelijk. Dat vind ik zelf ook prettig, want ik geloof in het vastleggen van een verhaal dat over de hele dag gaat, dus van getting ready tot en met (een gedeelte van) het trouwfeest.

 

De foto vat het gevoel van de dag heel goed samen: zo onbeschrijfelijk bijzonder, omringd door familie, vrienden en de natuur, en Dani & ik op weg naar het volgende avontuur. De foto is alles.

 

TROUWALBUM(S)

 
 

Het upgraden naar een tijdloos, luxe en schitterend trouwalbum behoort vanzelfsprekend ook tot de mogelijkheden.

Luxe, handgemaakte albums beginnen bij 550 euro voor een handgemaakt exemplaar van 30×25 centimeter met plaats voor 80 foto’s. Op deze pagina vind je alle informatie.

 

“Jesse straalt van nature zo’n enorme bak gezelligheid en warmte uit dat zelfs de meest verlegen en introverte gast helemaal loskwam in zijn bijzijn.” – Debbie & Ebram.

 

KENNIS MAKEN MET ELKAAR

 
 

Jullie hebben m’n foto’s gezien. Mijn verhaal gelezen. Mijn bewijsstukken bekeken. Klikt het? Zegt jouw onderbuik dat we de perfecte match zijn? Dat je mij op jouw bruiloft ziet rondlopen? Mooi. Waar wacht je nog op =)

 

Jesse van Kalmthout
Roosendaal, Noord-Brabant, NL
KVK: 54457483

jesse@bestmanweddings.nl

Tel +31 6 317 713 47