De beste bruidsfotograaf van Nederland

 
 

De beste bruidsfotograaf van Nederland

 
 

Jullie gaan trouwen. Geweldig! Proficiat! De komende maanden staan in het teken van het zoeken naar, om maar eens wat te noemen, de mooiste trouwlocatie, de aller mooiste trouwjurk én de beste bruidsfotograaf om al dat moois op z’n mooist vast te leggen. En over dat laatste heb ik iets te melden.

Disclaimer: je zou in de eerste paar alinea’s van deze longread bijna gaan denken dat ik de stereotiepe verzuurde zeikstraal ben. Ik verzeker je, zoals ál mijn bruidsparen zullen beamen, dat ben ik állerminst. Daarover later meer, na deze illustrerende quote van bruid Debbie.

 

“Jesse straalt van nature zo’n enorme bak gezelligheid en warmte uit dat zelfs de meest verlegen en introverte gast helemaal loskwam in zijn bijzijn.” – Debbie & Ebram.

 

'De beste bruidsfotograaf van Nederland is Jesse van Kalmthout'

 
 

Toch? Welnee. Elke collega die een dergelijke pagina heeft opgetuigd om dat te verkondigen, doet dat om SEO-redenen. Hoop ik althans. Want degenen die zich daadwerkelijk als zodanig presenteren – ja, die zijn er en nee, daar hoef je niet lang voor te zoeken – hebben echt serieuze ego-issues en/of een ongelooflijk groot bord voor de kop.

De beste trouwfotograaf van Nederland bestaat namelijk niet.

Het is ergens ongelooflijk amusant en tegelijk bloedirritant om te zien hoe de meest obscure awards worden gepresenteerd als de Champions League-trofee onder de bruidsfotografen. Probleempje: het is doodeenvoudig om als zodanig te marketen.

Immers: hoe kunnen wij van jullie als toekomstig bruidspaar verwachten dat jullie weten welke award onder trouwfotografen wordt gezien als een hoofdprijs, en welke als aangekochte meuk uit Rusland? Het verschil tussen een ‘Fearless’ (eindbaas) en een ‘One Eyeland’ (bagger)? Simpel: tenzij je jezelf er echt in verdiept hebt, luidt het antwoord ‘niet’. Geloof me: een award winning trouwfotograaf zijn we tegenwoordig inmiddels allemaal. Als je er maar voor betaalt in deze big business.

 
 

Wie is de beste bruidsfotograaf voor jullie?

 
 

Goede vraag en nog steeds lastig om met zekerheid te beantwoorden. Het is simpelweg al even subjectief als de mooiste trouwlocatie of trouwjurk. Hopelijk kan ik jullie een beetje op weg helpen.

Want een bruidsfotograaf, zeker als ik voor mezelf spreek, houdt jullie bewust en vooral onbewust een spiegel voor. Met trouwfoto’s die hij belangrijk vindt. Die hij wil láten zien. Het cont(r)acteren van een journalistieke trouwfotograaf zoals ikzelf is, heel eerlijk, nul komma nul match als je hoopt op Insta-achtige, perfecte plaatjes van jouw jurk in een schilderachtig landschap. Daar geef ik namelijk geen moer om. Types als ik hopen op bulderende lachen, het liefst van oma die daarbij haar kunstgebit verliest. Of een dikke, biggelende traan als de emoties het hoogst oplopen. Díe foto’s wil ik maken. Daar stop ik op een trouwdag al mijn energie in. Dát triggert mij. Daarom doe ik dit werk.

En als dit laatste stukje ook voor jullie geldt, hebben jullie in mij misschien toch de beste bruidsfotograaf gevonden =)

Ik laat het, tot slot, onder deze foto heel graag over aan Diane en Luciano.

 

“We hebben zo ontzettend genoten van de foto’s. Prachtig, prachtig, prachtig. En die met mijn oma: je had me geen groter geschenk kunnen geven. Ontzettend bedankt dat je onze trouwfotograaf wilde zijn. Het resultaat is geweldig. Je bent niet alleen een ziekelijk goede fotograaf, maar bovenal een prachtig mens.” – Diane en Luciano.

 
 
Many Many Thanks

Dank voor de interesse in mij als trouwfotograaf op jullie grote dag! Het is natuurlijk ongelooflijk belangrijk dat jullie mijn foto’s mooi vinden, maar dat jullie mij als persoon een al even mooie vent vinden, is in mijn ogen nog veel belangrijker. Ik wil jullie bruiloft fotograferen als een vriend met een camera, want geen klik is geen clicks. Samen uit, samen thuis. Samen lachen, samen huilen. Kennismaken? Heel graag.

 
Contact opnemen